Home About Tutorial Freebies Linkies Status


10 Budak Comel Datang Melawat



Template by: Aqila Farah Zulkifli
Re-Edit by: aqilaaa fawaaahh
Others Helping: Aina & Wana & Khairina
Best view in Google chrome only.



Hakikat holy water yang sebenar
Post by Aqila Farah Binti Zulkifli on Saturday, January 11, 2014
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Tadi time tengah scroll twitter tiba tiba terjumpa gambar tentang cerita holy water then macam rasa berminat nak tahu tentang holy water ni so aku pun search lah

*Gambar yang dijumpai di twitter*

Dulu aku pernah dengar cerita tentang 
"Ada sorang student terminum holy water, terus tak boleh mengucap dan tak boleh sebut nama Allah"
Jujur aku cakap memang aku percaya gila time tu. Tapi bila aku search kat google. Ya Allah rupa rupanya sebaliknya. Sebab orang kristian ni pun tak pernah minum holy water tu. Wallahualam

Holy water ini kononnya merupakan air jampi yang amat hebat di mana sekali korang terminum air tu, nanti korang terus tak dapat mengucap dan terus jadi murtad. Jika bernasib baik, korang mungkin dapat mengucap kembali setelah minum air dari tujuh buah kolah masjid. Kenapa hebat sangat air ini? Ada yang mengatakan ia dibancuh khas dari Indonesia oleh Paderi Kristian yang berstatus tinggi. Sesetengah dari mereka pula mendakwa Holy water dibuat di Vatican City oleh Pope Kristian.

Fenomena Holy Water ini cukup menakutkan orang Islam. Ramai penceramah yang menjaja kisah Holy water ini dalam ceramah-ceramah mereka di masjid-masjid. Kata mereka, holy water itu ialah air yang bercampur dengan janin yang digugurkan  hasil dari persetubuhan haram paderi lelaki dan wanita.
“Dan janganlah sekali-kali kebencian(mu) kepada sesuatu kaum kerana mereka menghalang-halangi kamu dari Masjidil Haram, mendorongmu berbuat aniaya (kepada mereka). Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya.” [Q5:2]
Subhanallah. Sebenarnya holy water hanyalah merupakan air pili biasa yang dibacakan sedikit doa dan diletakkan di luar gereja. Apabila penganut Kristian beraliran Katholik ingin masuk ke dalam gereja. Mereka akan mengambil sedikit Holy water ini untuk membuat simbolik lambang salib pada badan mereka. Perbuatan ini merupakan ablution ataupun berwudhuk bagi orang Kristian. Holy water tidak pernah dibuat sebagai minuman. Orang Kristian sendiri tidak meminumnya, hanya sekadar digunakan untuk “berwudhuk”.

Cuba fikirkan, jika benarlah ia begitu berkuasa, mengapa tidak sahaja dicampurkan terus ke sumber-sumber air utama penduduk dunia agar mereka semua terus murtad. Dan akhirnya, ingatlah bahawa dengan mempercayai holy water mempunyai kuasa, maka telah berlaku syirik. Wallahualam. Jika benarpun ada kes terpencil yang berlaku, maka ia hanyalah kebetulan dan tidak lain dan tidak bukan melainkan tipu daya Syaitan yang amat lemah.

p/s: Maafkan aku andai aku tersalah, mohon betulkan. Wallahualam.

Info lain tentang holy water:

67 comment[s] | back to top