Home About Tutorial Freebies Linkies Status


10 Budak Comel Datang Melawat



Template by: Aqila Farah Zulkifli
Re-Edit by: aqilaaa fawaaahh
Others Helping: Aina & Wana & Khairina
Best view in Google chrome only.



RESEPI : PAU SAMBAL
Post by Aqila Farah Binti Zulkifli on Friday, October 21, 2011
hye korang . tadi kila n akak2 kila pergi buat kuih PAU SAMBAL . sedap ke tak ? ntah . kila blom rasa . sbb kitorang tgh nak goreng PAU tu . kay . hari nie kila nak kongsikan resepi nie kat korang eh ? kalau nak tahu cara2 nya tgk resepi yang ada kat bawah nie kay ? erk . sblom uhh kila nak credit dari AZIAN COLLECTIONS

PAU SAMBAL

BAHAGIAN A

> 1 peket yis 11 gram
> 1/2 sudu makan gula
> 1 cawan air suam

BAHAGIAN B

> 5 cawan tepung gandum
> 2 biji telur
> 2 sudu marjerine
> 2 sudu susu tepung
> 1 sudu teh gula
> 1 susu teh garam
> 1 biji kentang kecil ( rebus & lecek )

CARA MENYEDIAKAN :

1. Rebus kentang ( saya guna 1 biji) buang kulit dan lenyek.

2. Satukan kesemua bahan B kecuali marjerine dan ketepikan.

3. Campukan Bahan A, kacau rata dan terus tuang kedalam bahan B. Gaul sebati sehingga menjadi doh.

Saya masukkan ke dalam mixer , ketika ini baru saya masukkan marjerine dan putar sehingga doh menjadi seperti adunan roti canai.

4. Perap kan sehingga doh naik 2 kali ganda.

5. Tumbuk doh yang mengembang dan canai serta bentukkan bulat-bulat dengan tapak tangan di atas papan pencanai. Buat sehingga habis dan biarkan ia rehat sebentar atau doh naik sedikit.

6. Goreng pau dalam minyak penuh dengan api yang kecil. Angkat dan toskan.

7. Belah 2 pau tanpa putus. Letakkan sambal dan hirisan timun.

# untuk resepi sambal tumis boleh lihat di sini.

27 comment[s] | back to top